Obezite Hastalığı Doktor Özden Avcı
Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri doğrultusunda 20. ve 21. yüzyılda obez kişi sayısı 2 katı artış göstermektedir. Bu verilerde 20 yaş ve üzeri kişilerin obez olduğu gözlemlenirken, günümüzde elde edilen veriler incelendiğinde 5 yaş altı çocukların da fazla kilolu ve obez olduğu gözlemlenmektedir. Geçmiş yıllarda yalnızca gelişmiş ülkelerin bir hastalığı olarak tanımlanan obezite, günümüze bakıldığında gelişmemiş ülkelerde dahi büyük bir hastalık sorunu olarak ele alınmaktadır.
Kişinin yaşam süresini etkileyecek ve sağlığına büyük tehdit oluşturacak obezite hastalığı ölüm sebebi olarak en riskli unsur olarak görülmektedir. Obezite nedeni ile ölen kişi sayısı yılda yaklaşık 3 milyondan fazladır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan obezite yanlış beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler, hormonal bozukluklar ve fiziksel aktiviteler geliştirilerek önlenebilmektedir.
Tedavi sürecinde ise ilk olarak kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) heseplanarak kilonun boyun metrekaresine oranı dikkate alınmaktadır. VKİ 40 kg/m2 ve üzeri ise kişi hastalık boyutunda obez sayılmakta ve tedaviye bu oran üzerinden başlanmaktadır. Vücut kitle inteksi, vücut ağırlığının boyun metre cinsi üzerinden bölünmesi ile hesaplanmaktadır.
Vücut Kitle İndeksi (VKİ)= Vücut Ağırlığı (kg) / Boy Uzunluğunun Karesi (m)
Beden kitle indeksi sonucuna göre çıkan verilerde;
18.5 kg/m2 altı Zayıf
18.5 – 24.9 kg/m2 arası Normal Kilolu
25 – 29.9 kg/m2 arası Fazla Kilolu
30 – 34.9 kg/m2 arası l. Derece Obez
35 – 39.9 k2/m2 arası ll. Derece Obez
40 kg/m2 üzeri lll. Derece Obez
Kaynak: http://www.gunceldurum.com/obezite-hastaligi-doktor-ozden-avci.html