Kıl dönmesi; sıklıkla kuyruk sokumunda yerleşen içinde kıl,kıl topağı,irin birikimi barındıran boşluk/kist demektir.Ayrıca koltuk altı,kasık,göbek bölgeleri ve parmakaralarında görülebilir.
Önceleri doğuştan olduğu düşünülen bu hastalığın artık edinsel olduğu kabul edilmektedir
Kıl dönmesi hastalığını kolaylaştıran bazı faktörler mevcuttur. Bunlar :
Risk grupları;
Bulguları nelerdir;
Tanı nasıl konulur;
Hastalık tanısı fizik muayenede kuyruk sokumunda kıl dönmesinin görülmesiyle konulur.Çok nadir de olsa şüphede kalınan hastalarda manyetik rezonanslı görüntüleme(MRG) tanı için kullanılabilir.
Tedavi ;
Kıl dönmesinin abseli halinde bölgesel(lokal) veya genel anestezi altında abse boşaltılır(drene edilir).Antibiyotik ve antienflematuar ilaçlar tedaviye eklenir.
Hastalığın asıl tedavisi cerrahi seçenekle sağlanmaktadır.
Limberg Rotasyon flebi:Bizim de uyguladığımız bu yöntemde,kist baklava dilimi şeklinde çıkarılıp sağ kalçadan kaydırılan cilt/cilt altı yağlı dokuyla açık olan alan bir tahliye dreni konularak kapatılarak tamamlanır.Spinal anestezi(belden uyuşturma) ile ortalama 30 dakikalık süreyle yapılan ameliyat sonrası hastanede bir gece kalınması sonrası taburcu edilir.9-10 gün sonra dikişleri alınarak süreç tamamlanır.İlk bir hafta yemek eyleminde ve tuvalet kullanımı dışında oturmaması önerilir.
KISA SÜREDE İYİLEŞMESİ,AMELİYAT SONRASI AĞRI KONFORU VE TEKRARLAMA RİSKİNİN DÜŞÜK(1-2) olması avantajları arasındadır.
Sorularınızı yanıtlamak ve ihtiyaçlarınıza çözüm sunmak için buradayız. Formu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.
1969 doğumluyum. 1993’te İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 2003’ten beri Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapıyorum.
©Design Mem’s Creative