Endoskopi içi boş olan organların gözle incelenmesi işlemidir. Endoskopi genel bir adlandırma olup incelenen organa göre ismi değişmektedir. Örneğin yemek borusu-mide-oniki parmak barsağının birlikte incelendiği durumda Gastroskopi adını alır. Bazı endoskopistler bu tetkiki Üst GİS (üst gastrointestinal sistem) Endoskopisi olarak da tanımlarlar. Gastroskopi de Endoskopi denilen ışıklı ve esnek cihazla ağızdan sindirim sistemine girilerek duodenum denen ve halk arasında oniki parmak barsağı olarak bilinen kısma kadar ilerlenmektedir. Endoskopi kalın barsaklar için yapıldığında ise adı kolonoskopi olarak tanımlanabilir.
Bununla birlikte toplumda endoskopi dendiğinde genellikle yemek borusu-mide-oniki parmak barsağını görmek üzere yapılan Gastroskopi kastedilmektedir.
Endoskopik işlemler sedasyon yöntemi denen bir ilaç vasıtasıyla biliçli uyku hali oluşturularak yapılır ve hasta işlem esnasında rahatsız olmaz.sedasyon işlemi tam anlamıyla ameliyathanedeki uyutulma işlemi değildir,işlem esnasında uyku hali oluşturup o dönemi hatırlamamanızı sağlar.bu da hastalarımızın genelde yaygın ve yanlış bir kanaat olan zorlu ve rahatsız edici uygulama düşüncesine kapılmasına gerek olmadığını ortaya koyar.
Gastroskopi hangi durumlarda yapılır.
Kolonoskopide makattan esnek ve gastroskopa göre daha uzun olan endoskopla girilir ve yaklaşık 70-120cm kadar bir mesafe gözlenerek kalın barsaklarla ilgili hastalıklar araştırılır. O halde sindirim sisteminin endoskopik tetkikleri değişik isimlerde ve sindirim sisteminin farklı kesimlerini hedefleyerek yapılmaktadır.
Kolonoskopi hangi durumlarda yapılır.
REKTOSİGMOİDOSKOPİ NEDİR?
Rektosigmoidoskopi işlemi kolonoskopinin kısa şeklidir. Kalın barsağın son 60 cm’lik kısmına (S harfine benzerlik nedeni ile) sigmoid kolon adı verilir. Kalın barsağın bu kısmının incelenmesine ise Rektosigmoidoskopi adı verilir. İşlem öncesinde kolonoskopide olduğu gibi birgün öncesinden hazırlık gerekmez. Hastanede lavman yapılarak temizlik yapılması yeterlidir.
İşlem süresi yaklaşık 5 dakikadır. Hasta seçimine de bağlı olarak genelde hafif rahatlatıcı ilaç uygulanarak yapılır. Kolonoskopi işleminde olduğu gibi gerektiği durumlarda biopsi alınabilir ya da polip saptanması durumunda polipektomi (polipin çıkarılması) uygulanabilir. Tipik hemoroidal ya da fissür (çatlak, yırtık) yakınması ile birlikte kanaması olan genç hastalarda önerilir.
Bu web sitesi sağlık hizmeti vermemektedir, insanları bilgilendirmek ve sitemiz hakkında bilgi vermek amacı ile hizmet etmektedir. İnternet sitesinde yer alan bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmez. Site içeriğimizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk siteyi ziyaret eden kişiye aittir.
Adres: Atatürk Mah, Ertuğrul Gazi Sk, Metropol İstanbul, A1 Blok, Kat:47, Daire No:606 Ataşehir/İstanbul
Telefon: +90 (532) 228 33 60
Çalışma Saatleri: Hafta İçi: 09:00 – 17:00, Cumartesi: 09:00 – 13:00