Bir modern yaşam hastalığı olan metabolik sendrom insülin direnci ile başlangıç gösteren abdominal obezite, diabetes mellitus veya glukoz intaleransı, dislipidemi, koroner arter hastalığı ve hipertansiyon gibi sistemik faktörlerin beraber izlendiği bir tablodur. İnsülin direnci sendromu, polimetabolik sendrom, sendrom X, uygarlık sendromu ve ölümcül dörtlü olarak da nitelenderilin metabolik sendromun görülme sıklığı obezite ile pararel olarak artış göstermektedir.

Metabolik sendromda tip ll diyabet ve kalp yetmezliği sıklıkla görülmektedir. Hastalığın nedenleri arasında ise aşırı kilo ya da obezite, diyet (aşırı tatlı tüketimi), koroner arter hastalığı, tip ll diyabet, stres, genetik faktörler, ileri yaş, romatolojik hastalıklar, psikolojik ve psikiyatrik unsurlar ile alkol gibi etmenler sayılabilmektedir.

Ülkemizde 20 yaş üzeri nüfusun ortalama olarak üçte birine yakını metabolik sendromludur. Bu nedenle bu hastalığın belirtilerine dikkat çekmek gerekmektedir. Hastalığın belirtileri ise;

  • Bel çevresindeki genişlemeler
  • Tansiyon yüksekliği
  • Kanşekeri yüksekliği
  • Kolestrol yüksekliği’dir.
Kadın Erkek
Abdominal Obezite > 88 cm > 102 cm
HDL – K < 50 MG / dL < 40 mg / dL
Trigliserid > 150 mg / dL > 150 mg / dL
Açlık Kan Şekeri ≥ 110 mg / dL ≥ 110 mg / dL
Kan Basıncı ≥ 130 / 85 mm Hg ≥ 130 / 85 mm Hg

Metabolik sendromda risk faktörleri de oldukça önemlidir. Risk faktörleri içerisinde belirlenen unsurların en az üç kriterin bir kişide bulunması durumu metabolik sendromu işaret etmektedir. Bu risk faktörlerini tanımlamak gerekir ise;

Diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini arttıran metabolik sendrom tedavisi ilk olarak kilo verilmesine yönelik çalışmalar ve günlük yaşam alışkanlıklarında değişikliklere gidilmesi ile başlamaktadır. Bu tedavi sürecinde kilo verdirme oldukça önemli olup, kilo tedavisi ise çok yönlü olarak değişmektedir. Bir diyetisyen ışığında kişiye uygun belirlenen program ile diyet uygulanmaktadır. Ayrıca diyet eşliğinde egzersizle devam edip, belirlenen hedefe ulaşılamayan hastalarda ise ilaç tedavisi seçeneği kullanılabilir. Kilo kaybının yaşanması ile insülin direncinde azalmalar oluşarak, kan lipidleri ve şekeri düzelmektedir. Ayrıca bu hastalıkta diyet, egzersiz ve ilaç tedavisinin sonuç vermediği hastalarda metabolik cerrahiden ve obezite cerrahisinden yararlanılabilir. Metabolik cerrahi kardiovasküler riskleri en aza indirerek bu tabloya bağlı ölüm risklerini düşürebilir.



Yasal Uyarı


Bu web sitesi sağlık hizmeti vermemektedir, insanları bilgilendirmek ve sitemiz hakkında bilgi vermek amacı ile hizmet etmektedir. İnternet sitesinde yer alan bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmez. Site içeriğimizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk siteyi ziyaret eden kişiye aittir.






İletişim Bilgileri


Adres: Atatürk Mah, Ertuğrul Gazi Sk, Metropol İstanbul, A1 Blok, Kat:47, Daire No:606 Ataşehir/İstanbul



Çalışma Saatleri: Hafta İçi: 09:00 – 17:00, Cumartesi: 09:00 – 13:00


Designed by ROAS Project Dijital Pazarlama 2023. All rights reserved.